Urząd Gminy Baboszewo

Odnośniki

Aktualności - 2017 r.

Banery

  • Program czyste powietrze
  • Projekt dostępna szkoła
  • Projekt cyfrowa gmina
  • Transport door to door

Treść strony

O G Ł O S Z E N I E
PAŃSTWOWEGO  POWIATOWEGO  INSPEKTORA  SANITARNEGO
w PŁOŃSKU


OBOWIĄZEK   REJESTRACJI   PRODUKCJI   PIERWOTNEJ

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku informuje, że podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia  25 sierpnia 2006 r.  o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2015 r.  poz. 594),  w terminie co najmniej na 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności. 

We wniosku należy podać zakres i wielkość produkcji, rodzaj produktów pochodzenia roślinnego wraz z dołączonym zaświadczeniem o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.

Prowadzenie działalności bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów będzie skutkowało  wymierzeniem kary pieniężnej zgodnie z art. 103 ust.1 i art. 104 ust. ww. ustawy.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku przypomina o obowiązkach ciążących na plantatorach i punktach skupu owoców miękkich w tym truskawek i malin w zakresie stosowania zasad higieny w ramach Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP ) i Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP).

Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku, ul. Sienkiewicza 7a , 09-100 Płońsk

Do pobrania: 
Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w siedzibie stacji lub na stronie internetowej www.plonsk.psse.waw.pl 

Ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej;

Załącznik I część A  Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) określa ogólne przepisy higieny, które muszą być spełnione przez podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej (produkcji podstawowej) oraz  działań  powiązanych, a ponadto zawiera zalecenia do wytycznych dobrej praktyki higieny.

wstecz

Banery

Stopka

  • Ikonografika przedstawiająca mapę

Kliknij aby sprawdzić
jak dojechać!

Urząd Gminy Baboszewo
ul. Warszawska 9A, 09-130 Baboszewo
tel. /23/ 6611091-92, fax. /23/ 6611071
e-mail:urzad@gminababoszewo.pl 

NIP: 567-147-06-52 REGON: 000533593

NUMER KONTA
Bank Spółdzielczy w Płońsku Oddział w Baboszewie 
57 8230 0007 0005 6300 2000 0001

  • Herb
Link - Unia Europejska